AG Weinberger

Scurtă biografie 

În România nu se poate vorbi despre Blues fără muzicianul de excepţie cu reputaţie internaţională, care este AG Weinberger. Eforturile sale de a promova cu zel misionar şi de a implementa acest gen pe piaţă, dar şi atitudinea cît şi gîndirea despre viaţă, a ceea ce se numeste Blues, îi conferă statutul de „punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România.

Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu.

După 1990, cînd s-au deschis graniţele, i se oferă posibilitatea unor turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia şi Ungaria.

1996, ajunge prima oară în SUA, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americană de Blues. Apoi, în 1997, AG cîntă în Piaţa Universităţii, cu ocazia vizitei preşedintelui SUA, Bill Clinton. Ca urmare, primeşte un mesaj de mulţumire semnat personal de Clinton. Anul următor îl găseşte din nou în Memphis, la Festivalul BLUESTOCK, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare.

În 1998, A.G. înfiinţează Fundaţia BlueSylvania.

1999 este un an plin de turnee, în care notorietatea artistului atinge cote maxime.

În mai 2000, pleacă ”în exil cultural în Statele Unite”. Timp de patru ani, AG munceşte cu tenacitate în domeniul muzical în America, astfel încît să poată demonstra că şi un chitarist din Romania poate reuşi acolo unde a reuşit celebrul B. B. King.

La început, a cîntat în cluburile din Chicago, dupa care s-a mutat în New York, unde a concertat în cluburi celebre ca Decade, Bitter End, Red Lion, ş.a. Apoi a plecat în turneu cu o cîntăreaţă de country din Nashville, cu care a colindat toată America parcurgînd aproape 30 de mii de mile.

In final s-a stabilit în Las Vegas, unde a cîntat în cluburi şi cazinouri şi a predat lecţii de chitară. Iată ce spunea A.G. despre experienţele trăite: ”În SUA am invăţat – de fapt mi s-a motivat – să spun ceea ce gîndesc. America îţi dezvoltă sinele, aşa cum eşti. Credeţi în voi şi nu vă lăsaţi păcăliţi de nimeni! Indiferent că e mai bună sau mai rea, fiţi mîndri de personalitatea voastră. Trebuie să fiţi mîndri de ea.” 

În mai 2004 se mută la Luasanne, Elveţia, unde scrie piesele pentru noul disc.

Întîiul album american semnat A.G. a fost înregistrat la începutul lui 2005, la Nashville, Tennessee, fiind produs de Tom Hambridge (Lynyrd Skynyrd, Johnny Winter, Bonnie Riatt, Susan Tedeschi, Delbert McClinton…) urmînd a fi lansat pe piaţa din SUA în scurt timp.

Promotor al Blues-ului

În 1998, înfiinţează Fundaţia BlueSylvania, prin care organizează festivalul ”Zi deschisă pentru Blues”, pe terasa ”La Motor”, pe acoperişul TNB, la care au participat 12 formaţii din România şi 4000 de spectatori. În 1999, este coproducător – alături de Fundaţia Culturală Iris – al ”Turneului de Blues”, sub egida Efes, anunţînd şi pregătind evenimentul artistic anual Efes Blues Festival Bucureşti. În perioada 1999 – 2000 produce şi găzduieşte în cocheta sală bucureşteană din str. Batistei seria de spectacole ”ArCuB Live”. În 1999, îşi deschide propria companie de discuri / publishing / management – BigFoot Entertainment Ltd., sub îngrijirea căreia apare pe piaţă cel de al treilea său album. În august 2005 organizează la Costineşti ”Festivalul Tău De Blues/Rock FRAGIL 2005”.

Emisiuni radio/TV

În aceeaşi linie a promovării Blues-ului se înscriu şi cele două emisiuni radio săptămînale de audientă naţională – ”Acadeaua”, la Radio România Tineret şi ”Delfinariu”, la Radio Contact – produse şi prezentate de AG în perioada 1996-2000.

În 2009 produce și găzduiește seria de emisiuni la TVR1 – ”Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio”

În 2011 produce, redactează, realizează și conduce emisiunile ”Acadeaua” la TVR2.

Discografie 

* În 1996, A.G. lansează primul album de Blues din România „Good Morning, Mr. Blues”.

* În 1997, lansează cel de-al doilea său album, „Standard Weinberger”. Concertul de lansare de la Sala Radio, care a fost televizat pe TVR1 şi vizionat de 7 milioane de telespectatori, a avut menirea să scoată Blues-ul din underground şi să-l ofere publicului larg din România. Acest album a obţinut premiul ”Cel mai bun disc de jazz al anului ’97” oferit de revista ”Actualitatea Muzicală”.

* În 1999, la discografia artistului se adaugă cel de-al treilea album, ”Transylvania Avenue”, înregistrat la Budapesta.

* În 2006 apare ”Nashville Calling” – album realizat în Nashville, Seattle și Boston. Albumul înregistrează performanțe nemaiîntîlnite de un artist român. S-a vîndut în peste 60.000 de unități în întreaga lume, a fost selectat pentru nominalizările premiilor Grammy 2007 la 7 categorii. Piesele albumului au fost licențiate pentru diverse utilizări din USA, UK și Australia.

* În 2008 apare albumul de colecție ”Guitar Man vol.1 & vol.2” – care conține cele mai reușite înregistrări ale discurilor apărute înaintea plecării lui AG în exil.

* În 2015 apare EP-ul ”Singular” – prima selecție de cîntece în limba româna, înregistrate integral acustic.

* În 2015 apare albumul „Mighty Business” – primul disc de concert al artistului, înregistrat în Mai 2009 la Hard Rock Cafe din București.

Muzică de teatru

O altă activitate muzicală de excepţie a lui A.G. o constituie colaborările cu diverse teatre, pentru care a scris muzica de scenă:

1983, Teatrul de Stat Oradea : R. Nash, „Omul care aduce ploaia”

1985, Teatrul de Stat Oradea: W. Gombrowicz, ”Yvona, Principesa Burgundiei”

1986, Teatrul de Stat Arad : D.R. Popescu, „Aceşti îngeri trişti”

Teatrul de Stat Oradea : „Cenuşăreasa”

1987 Teatrul de Stat Oradea : Ion Creangă, „Ivan Turbincă”;

1992, Allan Ginsberg, Jacques Prevert, „Blues al Tatălui Moarte ” (iniţiativă particulară);

1995, Teatrul L.S. Bulandra : Camil Petrescu, „Patul lui Procust”

2007, MorgenBerger : De La Muntele Sinai La Muntele Lui Venus (inițiativă privată, împruenă cu   Maia Morgenstern)

2014, Teatrul Evreiesc de Stat : Jeff Baron, “În vizită la Domnul Green”

Citate despre AG din Statele Unite ale Americii

”Un chitarist foarte bun, dinamic.”

B. B. King

”Zelul de misionar pentru promovarea Blues-ului este evident în toate realizările sale muzicale.”

Revista ”Big City Blues Magazine”, Detroit

”Muzică de clasă mondială, cu o aromă unică.”

Cotidianul ”Las Vegas Review Journal”

”Este un extraordinar prieten şi un adevărat Bluesman.”

Son Seals

”Un chitarist excelent şi charismatic.”

Brian Spencer, Radio KUNV 91,5 FM, Las Vegas

”În muzica lui, există sinceritate şi o reală pasiune.”

Cotidianul ”The Jonesboro Sun”

”Nume cu rezonanţă, cu o muzică bine cîntată, bine înregistrată, bine orchestrată, bine produsă.”

Bruce Iglauer – Casa de Discuri Alligator Records

”Este pur şi simplu un monument al tezaurului muzicii americane, Blues-ul.”

Saptaminalul national american de divertisment ”Call Back Magazine”

 

Celebritatea lui AG WEINBERGER, confirmările artistice cît și experiența bogată avută în afara țării, în turnee precum Statele Unite ale Americii – timp de 6 ani, apoi Germania, Elveţia, Israel, Turcia, Franţa şi Ungaria, îl includ în seria celor mai carismatici și valoroși artiști din lume. În seria playlist-urilor  se vor regăsi cele mai valoroase compoziții de blues, jazz, soul și funk ale tuturor timpurilor, precum și piese din repertoriul lui BB King, Eric Clapton, Robert Johnson, Willie Dixon sau Muddy Waters…

Chitarist de cea mai inaltǎ virtuozitate…

AG WEINBERGER surprinde așteptările unei audiențe largi, dar și ale acelora cu cele mai exigente gusturi, publicul său fiind mărturia vie a emoției creată în spectacolele sale.

– realizator de emisiuni TV și de Radio

– scrie muzica pentru 17 piese de teatru

membru votant NARAS (National Academy for Recording Arts and Science)  organism care decernează premiile Grammy

– compozitor afiliat BMI (Broadcast Music, Inc.)

– membru afiliat The Blues Foundation cu sediul în Memphis, TN, USA

– președinte al juriului festivalului de interpretare ‘Carpathia 2008’ Rzeszow, Polonia 

– membru European Blues Union din 2011

– membru pe viață în diferite organizații fraternale din SUA, Elveția, Israel și România

– în 2011 a fost decorat de către Președinția României cu ”Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”. Ordinul i-a fost oferit în semn de apreciere pentru cariera muzicală deosebită și pentru eforturile constante de a descoperi și de a promova noi talente.